Dat we ons gebit goed moeten verzorgen, weten we allemaal. Wellicht weet je ook dat alleen tanden poetsen eigenlijk niet genoeg is, maar doe je ook andere dingen? Naast je tanden, is het ook van belang om je tandvlees en tong gezond te houden. Zeker wanneer je last hebt van een slechte adem, is een goede mondhygiëne essentieel. In dit artikel ga ik dieper in op het ontstaan van een slechte adem en hoe je je mond gezond kunt houden met o.a. het verwijderen van tongbacteriën. Lees je mee?

Poetsen & flossen

Iedereen weet dat het belangrijk is om je tanden iedere dag te poetsen en flossen. Als het goed is, zit dit standaard in je ochtend- en avondroutine. Om je tanden sterk en gezond te houden, wordt aangeraden om minstens 2 keer per dag je tanden te poetsen. Het liefst doe je dit met een elektrische tandenborstel, omdat die net wat beter reinigt dan een normale tandenborstel. Daarnaast is het ook belangrijk om 1 keer per dag je tanden te flossen. Zo maak je ook de kleine gedeeltes schoon waar je tandenborstel niet bij komt. Zo voorkom je gaatjes en tandvleesontsteking, waardoor pijn en een dure tandartsrekening niet aan de orde zijn.

Een slechte adem door tongbacteriën

Niets is zo vervelender als een slechte adem. Zeker wanneer je een beroep hebt waarbij je veel contact hebt met andere mensen, kun je door een slechte adem enorm onzeker worden. Een slechte adem wordt veroorzaakt door tongbacteriën in je mond. Voor de juiste mondhygiëne is het belangrijk om tongbacteriën in je mond te verwijderen. Er zijn verschillende soorten tongbacteriën. Zo kunnen ontstekingsbacteriën door bijvoorbeeld een ontstoken tand of ontstoken tandvlees een slechte adem veroorzaken. Maar ook achter op de tong kunnen bacteriën zich nestelen, dit noemt men tongbeslag. Dit zijn voedselresten die achter blijven op de tong. Daarnaast kan ook een keel- of neusbijholte ontsteking zorgen voor een slechte adem. Het is dus van belang om te weten waar je slechte adem vandaan komt, want als er een medische aandoening aan de hand is het belangrijk dat deze zo snel mogelijk opgelost wordt. Twijfel je of je een slechte adem hebt? Je kunt dit op een simpele manier testen. Lik je handpalm, als je een slechte adem hebt kun je hier ruiken of het fris is of niet. Lees hier meer over het tegengaan van een slechte adem.

Je tong reinigen

Naast het reinigen van je tanden, is ook het reinigen van je tong belangrijk. Zeker wanneer je last hebt van een slechte adem, is het reinigen van je tong een handeling die je zeker moet toevoegen aan je mondhygiëne routine. Je tong reinigen doe je op een makkelijke manier, namelijk door het schrapen van je tong. Zorg dat je een tongschraper of tongreiniger in huis hebt. Steek je tong zo ver mogelijk uit en zorg dat de tongschraper zo ver mogelijk achter op de tong komt, dit is belangrijk omdat hier het meeste tongbeslag zit. Trek de schraper naar voren en maak deze schoon met water. Herhaal dit enkele keren en spoel daarna uw mond. Soms hoor ik van mensen dat zij hun tong reinigen met een tandenborstel, echter is dit niet aan te raden. Je kunt hiermee namelijk je tong beschadigen. Zorg altijd voor een goede tongschraper of tongreiniger.

Het verschil tussen tongschrapers

Er zijn verschillende tongschrapers op de markt. Je kunt ze al voor een paar euro kopen bij de plaatselijke drogist. Echter heb je ook tongschrapers die wellicht iets duurder zijn, maar wel beter hun werk doen. Zeker als het om je mond gaat, zou ik het persoonlijk erg belangrijk vinden dat dit zo snel mogelijk opgelost wordt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de TUNG Brush & Gel. Dit product is een tongreiniger in plaats van een tongschraper, wat al zorgt voor een groot verschil. De TUNG Brush is speciaal ontworpen om de tong goed te reinigen, op een zachte manier en zonder kokhalsneigingen. Je kunt de TUNG Brush samen gebruiken met de TUNG Gel. De Gel zorgt ervoor dat bacteriën verdwijnen en neutraliseert de nare geuren. Het is dus ook belangrijk dat de Brush en Gel samen gebruikt worden voor een optimaal resultaat. Met een tongschraper van een paar euro, reinig je de tong oppervlakkig. Dit zorgt wellicht even voor een schoon gevoel, maar het zal langer duren om de oorzaak van de slechte adem te verhelpen. De TUNG Brush & Gel zorgen ervoor dat de gehele tong gereinigd wordt, ook de kleine plekjes en de aanslag onder het tongweefsel. Zo weet je zeker dat alles fris is en dat jouw slechte adem snel onder controle is!

Mijn mondhygiëne routine

Zelf vind ik een frisse adem enorm belangrijk. Ik kom veel in contact met andere mensen voor mijn werk dus een schone mond is onmisbaar. In de ochtend poets ik mijn tanden altijd elektrisch. In de avond voordat ik naar bed ga poets ik eerst mijn tanden elektrisch. Daarnaast reinig ik ze nog wat beter door mijn tanden te flossen. Sinds kort gebruik ik om de twee dagen de TUNG Brush & Gel en ik ben fan! Ik vind het een prettig product en mijn mond voelt schoon en fris aan. Dit product wordt zeker een toevoeging aan mijn standaard mondhygiëne routine!

Nog meer vragen?

Het kan zijn dat je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt over mondhygiëne. Je kunt met al je vragen terecht op de site vraagdetandarts.nl. Misschien twijfel je of je last hebt van een slechte adem of tandvleesontsteking, of wil je nog meer tips over de juiste mondhygiëne. Twijfel dan niet om deze website raad te plegen. Zo weet jij zeker dat je de juiste mondhygiëne hebt en dat je mond gezond is, en dat is het meest van belang!

Wat doe jij aan mondhygiëne?