De jeugd.... en de drugs van tegenwoordig

In mijn tijd kende ik vooral wiet, hasj of pillen. Ondanks dat dat nog steeds de populairste drugs zijn, zijn er tegenwoordig ook andere soorten (onbekendere) gedoogde drugs zoals magic truffels. In dit artikel deel ik met je welke drugs er tegenwoordig veel gebruikt worden, zodat jij goed voorbereid bent wanneer je kind erover begint. Lees je mee?

Magic truffels

Truffels, ik ken ze alleen als smaakvolle toevoeging aan eten. Maar schijnbaar zijn er ook Magic truffels die gebruikt worden als drugs. Net als cannabis is dit een gedoogde drugssoort en populair onder de Nederlandse jongeren. Truffels zijn een soort paddenstoelen en je kunt ze het beste op een lege maag eten, zo voorkom je misselijkheid en overgeven. Over het algemeen zorgen truffels voor visuele ervaringen en hallucinaties, voorbeeld: de kleuren om je heen zijn veel intenser. Zo heb je bijvoorbeeld Valhalla truffels, een nieuwe soort welke perfect is voor iedereen die graag eens truffels wil proberen. Deze truffel geeft intense, visuele ervaringen en hallucinaties, diepzinnige gedachten en een sterk gevoel van eenheid.

Cannabis

Cannabis is ook een gedoogde drugssoort en daarmee populair onder jongeren. Cannabis kun je halen bij de coffeeshop, welke in vrijwel elke stad wel te vinden is. Vaak zit er een café bij waar je de cannabis kunt roken, of je neemt het mee naar huis. De bekendste effecten van cannabis zijn:

 • Een ontspannen en zorgeloos gevoel.
 • Je wordt vrolijker en je lacht meer om dingen.
 • Je hartslag verhoogt.
 • Je krijgt honger (ook wel vreetkick genoemd).

Let wel op: bij een te hoge dosis cannabis kan het averechts werken en krijg je een slechte trip. Je kunt dan misselijk worden in jezelf keren. Ook een te snelle hartslag kan zorgen voor spanning, waardoor het stukje ‘ontspanning’ direct verdwijnt.

XTC

Een populaire, maar wel verboden drugsoort. XTC is vooral populair op feestjes, je hebt slechts 1 pilletje nodig (of een halfje) en je kunt de hele avond door. Vooral voor studenten is dit natuurlijk een stuk goedkoper dan de hele avond alcohol drinken. De bekendste effecten van XTC zijn:

 • Extreem gelukkig en warm gevoel.
 • Vol energie en alert.
 • Behoefte aan contact, knuffelen, je voelt je verliefd.
 • Verminderde eetlust.
 • Vergrote pupillen.
 • Stijve kaken met eventueel knarsetanden.
 • Droge mond en moeite met plassen.

Ook met XTC moet je enorm uitkijken. Het kan verleidelijk zijn, maar pas goed op. Als je in een slechte trip belandt, bijvoorbeeld bij een te hoge dosis, kun je erg naar worden. Denk aan verwardheid, angst en hallucinaties. Heb je het idee dat je kind soms XTC gebruikt, praat hier dan goed met hem of haar over.

Nu helemaal in onder de pubers…

Op het moment is snuf (lijkt op het ouderwetse pruimtabak met een hip smaakje en van sommige varianten kun je high worden) erg populair onder jongeren. Het is goedkoop en vrij makkelijk te verkrijgen. Vraag je puber hier eens naar, dit begint namelijk al in de brugklas(!?). Nog een hype onder de brugklassers is de oude vertrouwde lijm. Wat lijkt op een grapje kan heel schadelijk zijn voor de hersenen. Lijm snuiven dus. Kinderen zien ook hier het gevaar niet bij, het staat tenslotte op de lijst van items die je moet halen voor school. Dit is ook precies waarom ze nu sticks aanraden en geen vloeibare lijm.

Praat jij met jouw kind over drugs?

GASTBLOG / Informatie: www.jellinek.nl

De jeugd.... en de drugs van tegenwoordig