Je pasgeboren kindje bescherm je maar wat al te graag en wanneer je de eerste keer samen wilt gaan zwemmen is dat natuurlijk heel erg spannend. Toch is het voor alle baby’s heel goed om al van jongs af aan lekker te zwemmen en te plonsen. Niet alleen voor hun welzijn, maar ook voor hun ontwikkeling. Ze worden zo lekker vrij in het water en ook voor jou is het natuurlijk een genietmomentje. Ga je binnenkort voor de eerste keer met je kindje zwemmen? Lees dan zeker even deze tips.

Voorbereiding

Voor alles wat je voor de eerste keer doet geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk je goed waar je gaat zwemmen, wat je er allemaal kunt doen en of er ruimte is voor bijvoorbeeld een slaapje en een hapje. Ga ook na of je al je spullen bij je hebt en maak desnoods een lijstje van de dingen die je moet meenemen. In de drukte van de dag en verzorging van je baby kun je namelijk wel eens wat dingetjes vergeten. Voor jezelf vaak niet zo’n probleem (tenzij je jouw badpak vergeet natuurlijk), maar voor jouw kleintje wel.

Spullen

Zoals we al aangaven; wanneer je met je baby voor de eerste keer gaat zwemmen neem je veel mee. Vaak teveel, maar je kan maar beter genoeg mee hebben. Denk bijvoorbeeld aan een zwembroekje, genoeg hydrofiele doeken, de maxicosi, een lekkere warme omslagdoek, billendoekjes en natuurlijk een flesje en eventueel hapje. Er is zoveel om aan te denken! Maak hier een lijstje van zodat je niets vergeet.

Luiers

Tijdens het zwemmen is het belangrijk dat je de luier van je kindje verwisselt voor een zwemluier. Wasbare zwemluiers zijn daarbij een heel goed idee. Deze zien er niet alleen erg leuk uit, maar zijn ook nog eens lekker duurzaam. Zwemluiers laten wel vocht door maar verder niets. Dat moet ook, want anders absorberen ze het water van het zwembad en dat is natuurlijk niet fijn.

Hapjes/flesje

Neem je een hapje en/of flesje mee? Zorg er dan voor dat je een plek hebt waar je het water voor het flesje kunt opwarmen. Neem afgemeten doseringen mee of kolf vooraf zodat je genoeg hebt. Een hapje meenemen kun je makkelijk in een bakje. Lepeltje erbij en klaar ben je. Vaak hebben ze in zwembaden kinderstoeltjes, maar wanneer je baby nog zo klein is, is het beter of hem of haar in de maxicosi te laten zitten.

Slaapje

Ook kan de maxicosi heel fijn zijn om je kindje af en toe een slaapje te laten doen. Zeker na het zwemmen, want door de warmte van het zwembad en het water wordt je kindje slaperig. Laat hem of haar dan ook lekker slapen in de maxicosi. Het is tevens ook heel handig om je kindje mee te vervoeren, dus echt een must!

De eerste keer zwemmen met je baby; dit moet je weten!