Ik heb het nu al een paar keer voorbij zien komen. Bloggers die geen updates doen en ook nog eens vergeten back-ups te maken. Als het dan een keer goed mis gaat, ben je alles kwijt en kun je helemaal opnieuw gaan beginnen! Al je harde werk in één klap verdwenen. Daarom wil ik je vandaag iets meer vertellen over de techniek achter blogs, over updaten en back-ups maken en hoe je dat doet met een USB stick of een externe harde schijf. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Veel bloggers werken met een managementsysteem voor het schrijven, bewerken en opslaan van blogs. We pakken hier WordPress als voorbeeld. WordPress is een open CMS waar continue aan gebouwd wordt. De app heeft dan ook een enorme community achter zich. Er zijn zelfs meerdere conferenties en meetings per jaar over het werken met zo’n managementsysteem. Zelf ga ik elk jaar naar WordCamp voor mijn werk. Dit werd de laatste keer georganiseerd in de Jaarbeurs en daar komen ruim 400 mensen op af! Ook zijn er in verschillende plaatsen in Nederland kleinere WordPress Meetups. Hier zijn allemaal mensen een bijdrage leveren aan het bloggen zelf, maar ook aan de techniek erom heen zoals bijvoorbeeld … updaten en back-ups maken.

Je kunt natuurlijk heel braaf zelf de site bijhouden als er een update gedaan moet worden. Maar wanneer je bijvoorbeeld meerdere websites hebt of niet zo goed weet hoe je met WordPress moet omgaan is het natuurlijk heel fijn als iemand anders het voor je kan doen. Het is namelijk handig als je, voordat je een update installeert, zelf ook nog een back-up maakt op een externe harde schijf of een USB stick. Hoe dan ook, sommige webhosting partijen doen deze updates standaard voor je (ik zelf zit bij Savvii WordPress hosting, hier word dit voor mij gedaan) en heb je dus zelf helemaal geen back-up meer nodig. Ja, toch? Mis dus! Werken zonder regelmatig back-ups te maken op een externe harde schijf of USB stick is niet slim voor een blogger.

Doe niet moeilijk, gebruik een externe harde schijf

Toen ik net begon met bloggen deed ik dat nog allemaal heel ouderwets. Eerst in Word het artikel schrijven, daarna pas in mijn website plakken en een kopie opslaan op mijn USB stick. I know, niet heel handig maar ik snapte toen nog helemaal niets van de techniek achter bijvoorbeeld een externe harde schijf. Nou was ik me er wel van bewust dat ik overal kopietjes van moest bewaren omdat het niet de eerste keer zou zijn dat ik alles kwijt was. Ik gebruikte daarom toen nog een bescheiden USB stick om alles op te bewaren.

Ik begon dus met een kleine USB stick van 1 MB maar toen ik een spiegelreflexcamera kreeg, moest ik hierdoor al snel overstappen naar een externe harde schijf. Omdat deze camera foto’s maakt die veel ruimte in beslag nemen op opslagmedia, is een USB stick geen handige oplossing meer. Een externe harde schijf is een soort grote variant van de USB stick. Je kunt er veel meer data op zetten dan op de USB stick. Zo heb ik zelf een externe harde schijf van 500 GB zodat ik altijd al mijn foto’s kan bewaren. Nou sla ik niet alles op, maar toch zit mijn externe harde schijf nu al voor 300 GB vol! Een USB stick krijgt dat nooit opgeslagen.

Tegenwoordig snap ik echt een stuk meer van WordPress en heb ik mijn USB stick niet meer nodig. Wel gebruik ik nog vaak een externe harde schijf om regelmatig mijn gemaakte foto’s op te slaan. Maar goed, om even terug te komen op het moraal van dit verhaal: back-ups op een externe harde schijf of USB stick zijn écht wel belangrijk. Het is en blijft technologie en er kunnen dus altijd dingen mis gaan. Zo heeft medeblogger Judith al een aantal keer wat problemen gehad waardoor ze wat dingen kwijt is geraakt. Ontzettend vervelend als je er zo veel tijd in hebt gestoken en zeker als een opdrachtgever op je blog zit te wachten. Gelukkig is dat allemaal heel makkelijk op te lossen door back-ups te maken van je website op een USB stick of externe harde schijf.

BackupBuddy v.s. USB stick

Een van de bekendste back-up plugins voor WordPress is BackupBuddy, Deze kan je heel makkelijk instellen zodat hij automatisch per dag, week of maand back-ups voor je draait. De plugin is gratis voor de meest eenvoudige versie, maar heeft ook een uitgebreide betaalde variant. Voor mij is de gratis variant voldoende en die werkt zelfs prima met een USB stick! Bij mijn webhosting pakket is dat weer net wat anders, daar zitten bijvoorbeeld automatische back-ups bij inbegrepen. Elke nacht word er een back-up gemaakt van mijn hele site met een retentietijd van 14 dagen. Zo weet ik zeker dat er in ieder geval altijd een complete versie van mijn site nog ergens te vinden is op een externe harde schijf. Ook daarvoor zou een USB stick niet toereikend zijn.

Dus, ben je al even bezig of ga je nu beginnen met bloggen? Zorg er dan voor dat je altijd je updates doet en ook regelmatig back-ups draait. Zo weet je zeker dat al je harde werk niet voor niets is geweest en heb je hopelijk nog een hele lange tijd plezier met het schrijven van blogs!

Waar zou jij volgende keer graag blogtips over willen hebben?

Handtekening Jamey