Vorige maand zijn wij begonnen met de zindelijkheidstraining van Noé. Inmiddels is zij alweer 2,5 jaar en gaf ze met regelmaat al seintjes waardoor wij merkte dat het tijd was. Maar als je dan eenmaal begint, hoe ga je daar dan mee om? En hoe voorkom je ongelukjes? In dit artikel deel ik een aantal tips met je!

Als eerste wil ik vooropstellen dat niet ieder kindje het zelfde is. De een is er al bij 2 jaar aan toe, de ander misschien wat later. Maar over het algemeen kun je met de zindelijkheidstraining rond de 2,5 jaar wel beginnen. Wel is het belangrijk dat ook jij er aan toe bent. Dat wilt zeggen dat je er wel echt tijd voor moet maken. Want als je eenmaal begint, dan wil je ook wel echt doorzetten.

Wanneer begin je met zindelijkheidstraining?

Het beste is om bijvoorbeeld in een vakantie te beginnen. De eerste dagen zullen ongelukjes wel vaker voorkomen. Het is dan wel zo fijn als je lekker de hele dag thuis bent om het zo laagdrempelig mogelijk te houden.

Tips en tricks voor de zindelijkheidstraining-2

Begin de zindelijkheidstraining bloot, en bouw het op.

Dit is een tip van mij voor jou. Begin de eerste dag met blote billetjes. Zo heb je niet direct bergen was want op zo’n eerste dag gaat het zeker weten een aantal keren mis. Wanneer je kindje zelf aan begint te geven dat hij/zij moet plassen kun je beginnen met een onderbroekje en het daarna opbouwen naar een pyjama broek (of een andere broek die makkelijk uit kan). Als dat eenmaal goed gaat kun je over naar de “gewone” kleding.

Ondergoed Noé Ten Cate

In het begin kan het wennen zijn om ondergoed te dragen in plaats van een luier. Maak er daarom een feestje van. Wanneer je kindje bijvoorbeeld 3 keer op het potje geplast heeft ga je bijvoorbeeld samen een leuk setje ondergoed uitkiezen. Wij hebben voor Noé het liefst de onderbroekjes van Ten Cate. Deze zijn super zacht, hebben ook matching hemdjes en zijn ook nog eens beschikbaar in hele leuke kleurtjes.

Ondergoed Noé

Zet de zindelijkheidstraining door!

Mijn aller belangrijkste tips is dat je echt door zet. Wanneer je halverwege stopt of er gewoon geen tijd voor hebt schiet het natuurlijk niet op. Je kindje moet continue gemotiveerd worden om het leuk te blijven vinden. En dit kan alleen als jij er ook de volle aandacht voor hebt.

Belonen werkt!

Het werkt echt. Beloon je je kindje wanneer het goed gaat, dan raakt hij/zij gemotiveerd. Je hoeft echt niet gigantisch groot uit te pakken hoor. Koop bijvoorbeeld een paar kleinigheidjes of probeer een “doe” dingetje als stimulans te gebruiken. Bijvoorbeeld een uitje naar de speeltuin of het laten kiezen wat jullie gaat eten.

Om het beeldend te maken voor je kindje kun je mijn freebie plaskaarten downloaden. Deze kun je zelf uitprinten en bijvoorbeeld op de deur van de toilet plakken. Voor iedere keer dat het goed gaat mag je kind dan een sticker plakken.

Klik hier om de gratis plaskaarten te downloaden!

Houd het vooral luchtig, merk je dat je kindje nog niet toe is aan zindelijkheidstraining? Stop dan gewoon en probeer het over een paar weken weer. Pushen heeft echt geen zin. En het ene kind is het andere kindje niet. Volg dus het tempo van jouw kind, dan komt het echt wel goed!

Tips en tricks voor de zindelijkheidstraining