Een eeuwenoud huis, gemaakt van materialen die maar met moeite de tand des tijds hebben doorstaan, heeft zo zijn charme. Het levert mooie plaatjes op voor instagram. Wie heeft er geen foto voorbij zien komen van een warm kopje thee op een vensterbank van verweerd hout, terwijl koning winter op de achtergrond het landschap domineert.

Heel leuk, behalve als jij de eigenaar van dat kopje thee bent en je vingers en tenen eraf vriezen omdat je door een verrot kozijn met enkelglas kijkt. Als je iets comfortabeler (en energiezuiniger) je tuin wilt bewonderen dan is het raadzaam om kunststof kozijnen te laten plaatsen, voorzien van dubbelglas uiteraard. Maar de kunststof kozijnen prijzen verschillen nogal, dus wat is het verstandigste om te doen?

Kies voor duurzaamheid

Een houten kozijn onderhouden kost tijd en geld. Krabben, gaten stoppen, verven en misschien wel een episch gevecht tegen een leger fanatieke houtwormen leveren, het hoort allemaal bij het onderhouden van een houten kozijn. Als je geen zin hebt in dat soort werk dan biedt een kunststof kozijn uitkomst. Het onderhoud ervan is minimaal (op een schoonmaakdoekje na), het gaat jaren mee en er bestaat verf voor kunststof. Ideaal toch?

Ga je scheel kijken van de prijzen?

Dan lijkt de wereld dubbel zo mooi! De prijzen zijn afhankelijk van de grootte van het kozijn en de kwaliteit van isolatie. Zoals bij veel (of bij elke) aankoop die je doet moet je jezelf eerst goed laten adviseren en uiteraard zelf goed oriënteren. Maar let goed op! Goedkoop is vaak duurkoop. Zal ik je een tip geven waarmee je goedkoper een duurzaam kozijn kan kopen? Lees snel verder.

Subsidie

Er bestaat een subsidie voor kunststof kozijnen en isolatie. Als je je kozijnen vervangt tegelijk met andere energiebesparende maatregelen dan kom je misschien in aanmerking voor een subsidie! Dubbel of zelfs tripleglas in je kozijnen plaatsen is zo’n maatregel. Spouwmuurisolatie en vloerisolatie zijn dat ook.

Subsidie kozijnen bestaat al langer, maar niet veel mensen zijn daarvan op de hoogte. Ik wel, en jij nu ook. Dus wat houdt je tegen om dat enkelglas eruit te gooien, die houten balken eruit te slopen en te genieten van een onderhoudsvrij en gesubsidieerd kozijn?

Het is trouwens ook erg goed voor je energierekening. Met het geld dat je bespaart kan je flink wat kopjes thee kopen.