Zoals jullie weten hebben wij sinds een tijdje een pup in huis, super leuk natuurlijk! Naast de standaard dingen zoals voeding en speelgoed, is ook de verzorging van een puppy erg belangrijk. In dit artikel lees je verschillende dingen die je kunt doen om je pup zo goed mogelijk te verzorgen en gezond te houden.

Inenting / vaccinacties

Een puppy moet regelmatig ingeënt worden wanneer deze jong is, dit ligt tussen de 6-9 weken. Het is belangrijk dat deze entingen op tijd gebeuren, om ziektes te voorkomen. Wanneer je naar het buitenland gaat, of je brengt je pup naar een pension/cursus, zijn er nog extra inentingen die je moet voldoen. Let hier dus goed op!

Wormen, vlooien en teken

Pups moeten regelmatig ontwormd worden, dit moet met 2, 4, 6, 8, 10 en 12 weken. Daarna op 4, 5, 6 maanden leeftijd en vervolgens om de 3 maanden. Alle pups hebben wormen, deze krijgen ze mee via de moedermelk. Zorg er dus goed voor dat de ontworming op tijd gebeurt. Daarnaast kan het voorkomen dat de puppy vlooien en/of teken krijgt, controleer hier goed op, zeker na een boswandeling!

Beweging

Een goede beweging is essentieel voor een goede verzorging van de pup. Zo ontwikkelt hij/zij spieren, en zorgt het voor een gezond gewrichts- en bottenstelsel. Maar let op: wandel niet té veel, zeker niet met erg jonge pups. Wandel kleine stukjes en til ze tussendoor even op, breid dan naarmate de leeftijd verder uit. Laat de hond elke dag een aantal keer uit en laat ze in de tuin wanneer dit mogelijk is.

Je pup in bad doen

Het is belangrijk om je pup regelmatig een badje of douche te geven, bijvoorbeeld na een wandeling waarbij hij vies is geworden. Je begint met het borstelen van de hond, zorg dat de ergste knopen er uit zijn en de losse haren los komen.

Was vervolgens je hond met water en shampoo en stel ondertussen je hond gerust, dit kan een spannend moment zijn. Ik gebruik hier de hondenshampoo van Oxyfresh voor. Deze ruikt neutraal en is heel goed voor de huid en haren van mijn lieve Milo. Spoel vervolgens alles goed uit en zorg dat er geen zeep in de oogjes komt.

Droog de hond vervolgens af met een aantal handdoeken en laat je hond lekker uitschudden (wanneer je buiten bent). Controleer ook of de oren goed droog zijn want als je dit niet goed droogt kunnen honden heel snel een oorontsteking of oormijt krijgen.

Om het af te sleuren spray ik nog een beetje honden deo op en sluit af met een lekker hondenkoekje!

Hoe verzorg jij je puppy?

Handtekening Jamey