Ben jij al bekend met bloemenwater? De nieuwste trend op het gebied van huidverzorging. Zelf had ik wel eens van rozenwater gehoord, maar wist je dat er nog veel meer soorten bloemenwater zijn? In dit blog delen wij met je waarom bloemenwater zo fijn is en wat de bekende soorten zijn.

Bloemenwater

De naam zegt het al, het is water voorzien van bloemenextract. Het extract van bloemen heeft vele voordelen voor de huid, zoals verfrissing en kalmering. Bloemenwater wordt vaak vergeleken met hydrolaat, maar er zit wel een verschil tussen twee producten. Hydrolaat is een bijproduct van stoomdestillatie voor de extractie van essentiële oliën, hierdoor is het een 100% natuurlijk extract. Om het product langer houdbaar te laten, wordt er soms een kleine hoeveelheid alcohol aan het extract toegevoegd, hierdoor krijg je bloemenwater.

De voordelen van bloemenwater

Bloemenwater heeft vele verschillende voordelen voor zowel huid als haar. Je kunt het o.a. gebruiken voor je huid, het werkt reinigend en verminderd acne. Gebruik het bijvoorbeeld als tonic na het reinigen van je gezicht. Ook geeft het je gezicht verfrissing en kalmering, fijn wanneer je last hebt van onzuiverheden of eczeem. Wanneer je snel last hebt van klitten of droge haarpunten, kan bloemenwater hier ook bij helpen doordat het hydraterend werkt.

Let wel op dat je niet zomaar een bloemenwater kiest, iedere bloem heeft een eigen werking die past bij jouw wensen. In de volgende alinea lees je hier meer over.

Soorten bloemenwater

Zoals wij hierboven al aangaven, zijn er verschillende soorten bloemenwaters met ieder een eigen kracht. We zetten de meest gekochte bloemenwaters op een rijtje:

Lavendelwater: Bloemenwater voorzien van lavendelextract ruikt niet alleen heerlijk, het is ook nog eens goed voor huid en haar. Lavendelwater helpt goed tegen acne, gebruik het na de reiniging van je huid en je zult zien dat de acne wat minder zal worden. Ook werkt het goed tegen het voorkomen van acne, voeg daarom zeker lavendelwater toe aan je dagelijkse routine. Ben je verbrand na het zonnen? Ook dan is lavendelwater heerlijk om te gebruiken, het verkoelt en kalmeert de huid. Lavendelwater kun je ook gebruiken voor je haren, je kunt het gebruiken om je haren uit te kammen of je kunt er een masker mee maken.

Rozenwater: Toen ik jonger was gebruikte ik wel eens rozenwater als reiniging voor mijn huid, maar ook dit bloemenwater kan voor zowel haar als huid gebruikt worden. Rozenwater kun je gebruiken wanneer je last hebt van een droge of gevoelige huid. Het extract hydrateert de huid, waardoor het gevoed wordt. Je kunt ook dit bloemenwater dus gebruiken als tonic na je reiniging. Daarnaast is het ook fijn voor de hoofdhuid, dus gebruik het af en toe als masker.

Gebruik jij wel eens bloemenwater?