Turkije is al jaren een populaire vakantiebestemming en dat begrijp is helemaal. Het land ligt in Europa en is goed te bereiken met het vliegtuig. De badplaatsen kennen prachtige stranden en de temperatuur is altijd goed. Je kunt hier dus even helemaal tot rust komen. Ook voor gezinnen met kinderen is Turkije een ideale bestemming. Je kunt er verblijven in de meest luxe kindvriendelijke hotels maar kunt ook voor een gezellige camping of appartement gaan. Maar ondanks dat Turkije grotendeels in Europa ligt, zijn er toch wel wat verschillen. Je moet aan andere dingen denken wanneer je naar Turkije reist dan naar België. Daarom vertel ik vandaag alles wat je moet weten voor een vakantie naar Turkije.

Het visum voor Turkije

Voor het reizen naar Turkije is een visum verplicht. Tot 2014 kon je het visum voor Turkije op de luchthaven aanvragen maar tegenwoordig kan het alleen nog maar online. Voor het visum voor Turkije betaal je €29,95 en moet je alleen een online formulier invullen. Het is dus niet nodig om naar de ambassade of iets dergelijks te gaan. Het online aanvragen is eenvoudig en voor iedereen uit te voeren. Je kunt de betalen met verschillende betaalmethodes voldoen en zo heb je binnen een dag of twee het visum binnen. Het visum wordt online naar jou opgestuurd en vormt het bewijs dat je het land in mag. Een visum Turkije aanvraag is dus zo gebeurt. Een belangrijke voorwaarde is wel dat het paspoort na aankomst nog minimaal zes maanden geldig moet zijn. Het visum is alleen nodig als je langer dan 72 uur in Turkije blijft, dit geldt voor mensen met een overstap op de luchthaven of mensen die met een cruise Turkije binnentreden.

Tips met betrekking tot gezondheid

Wanneer je naar Turkije reist is het aan te raden om een aantal vaccinaties te hebben. Een DTP vaccinatie voor difterie, tetanus en polio is aan te raden maar niet verplicht en dat geldt ook voor hepatitis A. Maar verder moet je ook zelf goed opletten. In sommige delen van Turkije komen ook malaria muggen voor en is het nodig om goede maatregelen te nemen. Neem daarom altijd muggenspray mee en lange kleding voor ’s avonds en ’s nachts. Een klamboe gebruiken is ook een goede manier om muggen op afstand te houden. Verder komen er in Turkije ook dieren met hondsdolheid voor, het is daarom zeer af te raden om dieren te aaien in Turkije. Door een beet van een dier kun je rabies (hondsdolheid) krijgen en moet je meteen naar het ziekenhuis. En logischerwijs is het ook niet goed om het kraanwater in Turkije te drinken. Koop altijd flessen in de supermarkt en drink geen water uit de kraan.

Praktische informatie Turkije

In Turkije heb je tijdsverschil met Nederland, het is daar 1 uur later dan in Nederland. Het is handig om daar rekening mee te houden. Als je bijvoorbeeld vrienden of familie in Nederland belt vanaf vakantie. Verder is het in Turkije niet nodig om een wereldstekker te gebruiken, de stekkers zijn gewoon hetzelfde als in Nederland. Iets waar je wel rekening mee moet houden is dat het grootste deel van de bevolking in Turkije moslim is. Dat betekent dat een vrouw niet te bloot gekleed over straat kan gaan, dus zorg ook voor bedekkende kleding. Dit geldt voornamelijk wanneer je een moskee of een ander belangrijk gebouw voor de islam gaat bezoeken. Het meenemen van een sjaal of vest is daarom geen overbodige luxe tijdens een vakantie in Turkije.

Veiligheid in Turkije

Veel mensen maken zich zorgen over de veiligheid in Turkije. Belangrijk is om daarom van te voren altijd de website van de Rijksoverheid te bezoeken. Het reisadvies voor Turkije is momenteel alleen negatief rond de grens met Syrië. Dus een vakantie naar de mooie kust van Turkije is geheel veilig. Natuurlijk moet je wel in ieder land opletten en is het belangrijk om het advies van de Rijksoverheid goed op te volgen. Het is verboden om in Turkije het land, de vlag of het staatshoofd te beledigen. Dit geldt ook in de vorm van het beschadigen of vernietigen van geld. Door de tips van de Rijksoverheid te lezen ga je goed voorbereid op vakantie.