In de zomer eten we anders dan in de winter. Waar we in de winter genieten van zwaardere kost, zoals stamppot, is het in de zomer tijd voor lekkere salades en lichte en frisse maaltijden. Uren in de keuken staan hoeft niet om ook in de zomer te genieten van al het lekkers. Ben je een beetje de inspiratie kwijt? In dit artikel delen we 5 fijne tips voor heerlijke zomerse gerechten.

1. Gebruik seizoensgeboden ingrediënten

Deze tip geldt eigenlijk voor het hele jaar door, want eten naar de seizoenen is immers het beste en het gezondst. De zomer biedt lekker veel fruit en verse groenten, zoals tomaten, komkommer, perziken, aardbeien en courgettes. Hier kun je heerlijke en kleurrijke salades van maken. Voor inspiratie check je een pastasalade maken met Boodschappen.nl. Gooi er wat fijne groenten bij, wissel af met wat feta of andere kaas en combineer met gekookte pasta voor een fijn gerecht. Dit kan zowel warm als koud gegeten worden, dus ideaal bij warm weer!

2. Gooi die grill aan!

De zomer is natuurlijk hét BBQ seizoen! Elke dag uitgebreid BBQ-en met alles erop en eraan hoeft niet en is ook wat veel van het goede, maar deze kooktechniek kun je wel vaker inzetten bij meerdere gerechten. Het geeft het vlees (of de groenten) een unieke en rokerige smaak. Vlees grillen kennen we wel, maar gegrilde groenten van de BBQ, zoals (punt)paprika, aubergine en courgette zijn ook heerlijk! Marineer het vooraf met wat olijfolie, knoflook en kruiden voor een extra lekkere smaak. Of wat dacht je van ananas en perziken? Deze krijgen een karamelachtige zoetheid die heerlijk is als bijgerecht en uiteraard als toetje!

3. Gebruik verse kruiden

Verse kruiden, ook dit is iets wat echt bij deze tijd van het jaar hoort. Denk aan basilicum, munt, koriander en peterselie. Koop ze in een potje en zet ze in de keuken zodat je het altijd bij de hand hebt. Vers is immers veel lekkerder (en op den duur ook goedkoper) dan telkens die zakjes uit de supermarkt. De kruiden kun je gebruiken in sauzen en gerechten, maar ook in cocktails of limonade. Lekker veelzijdig dus!

4. Maak eens lichte en verfrissende soepjes

Een soep wanneer het warm is is vaak een no go. Wist je dat je ook koude soepen kunt maken? Deze zijn net zo lekker en werken heerlijk verfrissend. Gazpacho kennen we uiteraard allemaal wel. Deze koude Spaanse soep wordt gemaakt van tomaten, komkommer, paprika en knoflook. Ook kun je makkelijk een koude komkommersoep maken met yoghurt en dille. Vaak zijn ze heel eenvoudig en snel te maken en zijn ze ook nog eens lekker gezond!

5. Zomerse desserts!

Een complete maaltijd heeft uiteraard altijd de luxe van een lekker toetje. Zomerse desserts moeten licht en verfrissend zijn. Denk bijvoorbeeld aan sorbets, fruitige ijsjes en desserts met seizoensgebonden fruit. Maak bijvoorbeeld eens een eenvoudige maar indrukwekkende pavlova, een meringue taart met slagroom en aardbeien of een trifle met lagen van cake, custard, vers fruit en slagroom. Succes verzekerd!!