Tips tegen Hooikoorts Gras pollen

Hoe fijn het ook is dat het mooie weer er weer is, het geeft helaas voor veel mensen ook klachten. Zo ook bij mij. Al jaren heb ik te maken met het welbekende hooikoorts. In dit artikel deel ik 4 tips tegen hooikoorts klachten. Hopelijk heb jij er ook wat aan!

Wat is hooikoorts

Simpel uitgelegd is hooikoorts een soort allergie. Je bent dan overgevoelig voor bepaalde soorten pollen die bijvoorbeeld uit grassen, plannen of bomen komen. De een heeft alleen last van berkenbomen. De ander (zoals ik) heeft bijna overal last van. Het kan dan ook al beginnen in januari, en doorgaan tot de herfst.

Waar krijg je dan last van?

Dat kan heel erg verschillen per persoon. De meest voorkomende klachten zijn branderige ogen, last van je neus en soms ook benauwdheid. Maar helaas kunnen er nog veel meer klachten opkomen. Hieronder vind je een opsomming.

  • Jeukende, branderige ogen, traanogen
  • Rode en gezwollen oogleden.
  • Een loopneus, of juist een verstopte neus
  • Niesbuien.
  • Moe, koortsig gevoel.
  • Benauwdheid.
  • Soms hoesten en een pijnlijke keel.
  • Hoofdpijn

De klachten zijn gelukkig wel met medicatie te verminderen. Maar of het nou echt weg gaat, nee bij mij helaas niet. Maar gelukkig heb ik wel een aantal tips tegen hooikoorts klachten.

Tips tegen hooikoorts klachten van paardenbloem pollen

Weet waar je allergisch voor bent

Hier kom je achter door je te laten testen. Door een simpele test kun je er achterkomen voor welke pollen jij allergisch bent. Door middel van verschillende pollenmelders kun je inspelen op je klachten en preventief medicatie nemen.

Zorg dat je slaapkamer pollenvrij is voor een goede nachtrust.

Niets is zo vervelend als een slechte nachtrust. En aangezien je het overdag al zwaar genoeg hebt is het wel zo fijn als je in iedergeval goed kan bij slapen. Wij gebruiken zelf de Dyson Pure Cool Link. Dit is niet alleen een ventilator, maar filtert ook de lucht van pollen en stof.

Zoek de zee op!

Een vakantie aan zee is heerlijk verlichtend. Hier zijn de minste pollen namelijk! Maak bijvoorbeeld een roadtrip naar Spanje. Heerlijk vertoeven aan het strand en er zijn bijna geen pollen.

Medicatie

Hier zul je het aller meest aan hebben. Gebruik medicatie. Zorg dat je bij de huisarts duidelijk je klachten uitlegt en gebruik de medicatie die je huisarts voorschrijft. Houd er rekening mee dat het misschien de eerste paar weken nodig heeft om te zien of het wel echt werkt voor je. Maar kijk niet gek op als dit niet jouw medicijn is. Het kan zijn dat je eerst een aantal soorten tabletten moet uitproberen voor je weet wat echt werkt voor je.

Naast tabletten zijn er ook diverse oogdruppels en neussprays. Ook deze kun je op recept krijgen, maar er zijn ook bij winkels als Kruidvat verschillende soorten te koop. Mijn motto, eerst proberen! Want voor ieder lichaam werkt weer een ander middeltje.

Wat gebruik ik?

Ik probeer niet al te veel meer te wisselen. Voor nu gebruik ik zelf medicatie van de huisarts. Namelijk Fexofenadine. Dit is een anti-allergiemedicijn en werkt voor mij gelukkig erg goed. Deze pil werkt na een uur en zou in principe voldoende moeten zijn om de dag door te komen. Soms is het net wat heftiger en dan gebruik ik nog wel eens een neusspray. Maar eigenlijk wil ik dit liever niet, maar dat is meer omdat ik het gewoon niet zo fijn vind.

Hopelijk heb je wat aan deze tips tegen hooikoortsklachten gehad! Heb jij nog tips voor mij en de andere lezers? Laat ze dan achter in de comments!

Tips tegen Hooikoorts Gras pollen