Ondanks dat WhatsApp al redelijk goed je privacy in gedachten neemt, kunnen jouw contacten nog steeds veel over je online-activiteiten te weten komen. Naast de automatische versleuteling van alle verstuurde berichten, heeft WhatsApp ook nog een aantal ingebouwde opties om je privacy te verbeteren. In dit artikel lees je 3 handige tips voor meer privacy op Whatsapp.

Wat betreft je privacy is het altijd goed om voorzichtig te zijn. Dit geldt echter ook met betrekking tot de bescherming van je smartphone an sich. Je wilt immers niet dat je kostbare smartphone beschadigd raakt of zelfs helemaal kapot gaat. Gebruik daarom altijd een van de vele telefoon hoesjes, die te verkrijgen zijn bij hoesjesdirect.nl. Gebruik je de webversie van WhatsApp op je iPad? Dan kun je er ook terecht voor diverse iPad cases.

Let op: de functionaliteiten die hierin worden besproken, kun je in WhatsApp zelf vinden. Ga hiervoor naar “Instellingen” -> “Account” -> “Privacy”, zodat je de instructies kunt volgen.

1. Laatst gezien uitschakelen

Eén van de manieren om je privacy te verbeteren, is door de laatst gezien-functie uit te zetten. De chat-app houdt bij wanneer en hoe laat je het laatst hebt geopend. Vervolgens kunnen je contacten deze informatie ook zien. Dit kun je gemakkelijk uitschakelen door op het tabje “Laatst gezien” te tikken en in dit menu te kiezen wie toestemming heeft om te zien wanneer je voor het laatst online was. Deze opties kun je ook configureren voor de drie tabs daarna: “Profielfoto”, “Info” en “Status”. Zo heb je de mogelijkheid om voor elk onderdeel van je WhatsApp-profiel de privacy-instellingen te configureren.

2. Leesbewijzen uitzetten

Leesbewijzen zijn de grijze of blauwe vinkjes die je rechtsonder bij elk bericht aantreft. Deze zijn er om te laten zien of en hoe laat iemand een bericht heeft gelezen. Als je deze functie liever niet hebt, kun je die ook gewoon uitschakelen. Dit doe je simpelweg door de slider naast “Leesbewijzen” van groen op grijs te zetten. Wanneer dit gedaan is, kunnen anderen niet langer zien wanneer je hun bericht hebt gelezen. Maar let op! Jij kunt ook niet zien of anderen jouw bericht hebben gelezen of niet. Enkel nog in groepsgesprekken blijft het mogelijk te kijken wie jouw bericht heeft gelezen.

3. Stoppen met locatie delen

De functie die WhatsApp je locatie laat delen is natuurlijk onwijs handig, maar ook een mogelijke schending van je privacy. Als je wel eens je vrienden zoek bent, is het verstandig als je jouw locatie kunt delen, maar dit hoeft niet continu. Live locatie delen uitzetten is de eerste manier waardoor je dit kunt voorkomen. Hiervoor tik je simpelweg op de knop “Live locatie” onderaan de privacy-instellingen zodat de optie grijs wordt. Om alle locatie voorzieningen voor WhatsApp uit te zetten, navigeer je eerst naar de Instellingen-app op je toestel. Vervolgens ga je naar “Apps en meldingen” en eenmaal hier scrol je totdat je WhatsApp tegenkomt. Dan tik je op “Machtigingen” en tik je op de schakelaar zodat deze grijs wordt.

Tot zover alle handige mogelijkheden ter bevordering van je privacy op WhatsApp. Het is en blijft belangrijk hier goed over na te denken, nu we steeds meer in een digitale wereld leven. Ook als je ‘niks te verbergen hebt´, kan het geen kwaad zuinig te zijn op je privacy.

3 tips voor meer privacy op WhatsApp