laat jij je vaccineren tegen kinkhoest

Een zwangerschap is een delicaat proces en je doet er alles aan om ervoor te zorgen dat je zich kindje zo goed mogelijk ontwikkelt. Je doet er alles aan om zo gezond mogelijk te leven voor je kleintje. Maar hoe zit dat met vaccinaties? Ze spuiten toch een goedje in je systeem waarvan de overheid zegt dat het goed voor je is, maar is dat ook zo? En neem je dat risico? 

22 weken prik

In het rijksvaccinatieprogramma is de 22 weken prik opgenomen. Deze prik beschermt moeder en kind tegen kinkhoest. Als deze vaccinatie in de 22ste week tijdens de zwangerschap wordt gegeven dan is je kindje al vanaf de geboorte beschermt tegen de ziekte. Normaal wordt deze vaccinatie pas na twee maanden na de geboorte gegeven. De eerste periode na de geboorte zijn baby’s op hun kwetsbaarst, dus daarom dus de vaccinatie tijdens de zwangerschap, aldus de rijksoverheid.
Na de vaccinatie maakt de moeder antistoffen aan, die weer worden doorgegeven aan de baby. Zo wordt de baby weerbaarder tegen de bacterie die kinkhoest veroorzaakt.

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie dat een gifstof in je lichaam plaatst. Door deze gifstof wordt je ziek. Baby’s reageren hierop door erg veel te hoesten. Ze krijgen het benauwd, kunnen moeilijk ademen en krijgen last van hoestbuien die een lange tijd aan kunnen houden. In het ergste geval ontstaat er een longontsteking of hersenschade, ze kunnen hieraan komen te overlijden.

vaccineren tegen kinkhoest

Maar wat zijn de bijwerkingen?

Elk medicijn kan bijwerkingen hebben, dus ook dit vaccin. Koorts, diarree, een lamlendig gevoel, het past allemaal in het rijtje wat in veel bijsluiters van medicijnen staat. Het belangrijkste is het feit dat je je wel goed moet voelen als je op het punt staat om dit vaccin te nemen. Laat je goed voorlichten en ga op je gevoel af.

Wat doe jij?

Er ontstaat steeds meer weerstand tegen het vaccinatieprogramma van de rijksoverheid. Daarnaast komen er steeds meer vaccins bij en we moeten maar geloven dat het allemaal goed voor ons is, en dus goed voor je baby. Er zijn zelfs complottheorieën dat we bewust ziek worden gemaakt om de kassa’s van de farmaceutische industrie te spekken. Aan de andere kant is preventieve medicatie misschien de reden dat het sterftecijfer onder pasgeboren kinderen steeds meer daalt. Wie zal het zeggen? We gaan je in dit artikel niet vertellen wat verstandig is of niet, dat is aan jou om te beslissen. Lees jezelf dus goed in over het vaccineren tegen kinkhoest voordat je een keuze maakt, want het gaat tenslotte toch om de gezondheid van jou en je baby.

Zelf heb ik de keuze gemaakt om mij wel te laten vaccineren tegen kinkhoest. Op een beurse plek op mijn arm heb ik er verder niets aan overgehouden. Maar het gevoel dat mijn kleintje beschermd is zodra hij geboren is geeft mij een goed gevoel!